INSTYTUT ZDROWIA
MEDICALL
ul. Wojska Polskiego 77
97-300 Piotrków Trybunalski


pon.-pt.:
8.00-21.00
  • 662 107 803
    rejestracja ogólna
    rejestracja poradni specjalistycznych
  • 662 105 641
    rejestracja stomatologiczna
  • 784 944 930
    rehabilitacja / RTG
  • 602 627 369
    Zakład opiekuńczo leczniczy
  • 44 649 77 24
    sekretariat
  • 696 721 214
    medycyna estetyczna i dietetyka

"Dobre" i "złe" węglowodany

  • Nasze usługi
  • Nasi lekarze
  • Biuletyn
  • Strefa wiedzy

"Dobre" i "złe" węglowodany

Sprawdź, w jakich produktach występują cukry i których należy unikać, a które mają działanie niemal lecznicze!
Cukry 'biegnące" - niekorzystne

Podnoszą one cukier w ekspresowym tempie, poza tym utrudniają działanie tabletek i insuliny. Jeśli nie możesz się powstrzymać przed przekąszeniem czegoś, co je zawiera, dopilnuj, by była to tylko odrobina i najlepiej raz na kilka dni.

Niekorzystne cukry zawierają m.in:
  • słodycze
  • słodzone soki,dżemy i powidła
  • ciasta i torty
  • winogrona
  • banany
  • tłuste mleko
  • kukurydza
  • kasza manna
  • płatki kukurydziane
  • gotowane buraczki
  • chipsy,paluszki
  • miód
Cukry "maszerujące" - dozwolone

Wchłaniają się w średnim tempie. Można je jeść ale w niewielkich ilościach,najlepiej w towarzystwie produktów z grupy węglowodanów "czołgających się", które nieco spowalniają ich przyswajanie. Jeśli zjesz ich więcej nie dziw się, że glukometr dość szybko pokaże podwyższony poziom glukozy.

Cukry "maszerujące" zawierają m.in:
  • białe pieczywo
  • ziemniaki
  • ryż
  • makarony z jasnej mąki
  • drobne kasze
  • chude mleko
  • jogurt
  • twaróg
  • owoce o dużej zawartości wody np. truskawki, jabłka, brzoskwinie
  • śliwki suszone
  • chleb żytni
Cukry "czołgające się" - dobre

Wchłaniają się bardzo wolno, dzięki czemu nie podnoszą gwałtownie cukru we krwi. Przeciwdziałają tez jego szybkim spadkom. Maja więc działanie niemal lecznicze, bo pozwalają utrzymać poziom glukozy na stałym, równym poziomie. A to jest najkorzystniejsze dla organizmu.

Zawierają je m.in.:
  • razowe pieczywo
  • otręby
  • płatki owsiane
  • płatki jęczmienne
  • grube kasze
  • marchew surowa
  • seler
  • warzywa kapustne
  • buraki surowe
  • ogórki
  • pomidory
  • jaja
  • migdały
  • wiśnie
  • wołowina
  • makaron sojowy
  • ryby

powrót